На практика столицата разполага с поне 200 народни представители Миналата седмица

...
На практика столицата разполага с поне 200 народни представители Миналата седмица
Коментари Харесай

Провинцията, а не София е най-прецакана с мандатите

На процедура столицата разполага с най-малко 200 народни представители
Миналата седмица близкият до Демократична България седмичен вестник удари тъпана, че демократична София отново е прецакана на изборите. За нейните 3 изборни региона са отделени едвам 42 депутатски мандата, а съгласно последното броене на популацията би трябвало да са 53. И в случай че в столицата гласоподават по 35 хиляди на 1 народен представител, във Видин са единствено по 18 600. Измамени сме!

От това се вади изводът, изтъквам, че “предстоящият избор е на процедура към този момент сменен ”. И че изборите са “откраднати ” още преди да са се провели. И то изцяло законно…

Не мога да допускам, че този интелигентен вестник още не е схванал по какъв начин се избират депутатите в България. Обяснявам - гласоподава се за партии. После 240 мандата се разпределят по партиите съгласно националния избор, без никакво отношение към изборните региони. Дотук няма никакво значение дали София има 42, или 53 мандата. Едва откакто партиите към този момент са си взели броя мандати, те се натаманяват по региони и персони.

И в случай че в София някоя партия загуби един мандат, тъй като има с хиляда гласа по-малко от междинното, той се компенсира някъде в провинцията единствено против хиляда гласа.

Демократична България бие софийския барабан, тъй като е най-софийската партия. В последния парламент тя имаше 7 софийски депутати от общо 42, т. е. 16 на 100. Но в случай че погледнем какво става с нейните депутати от провинцията, виждаме, че те са влезнали в Народното събрание с едвам 5-6 на 100 от локалния избор, в случай че междинната стойност на мандат е сред 10 и 25 на 100. Тези депутати са компенсаторки.

Да вземем набедения Видин, който към момента разполага с 4 мандата. При обективна подялба 1 мандат щеше да се печели с 25 на 100 от районния избор. Но “Демократична България ” взе 1 мандат с едвам 5,67 на 100 на последните избори. Там ГЕРБ има 28 на 100 от локалния избор, 5 пъти повече от Демократична България. И също взе единствено 1 мандат. Това заслужено ли е? Ако бях гербер от Видин, щях да си късам ризата от гняв.

Но най-прецакан е самият Видин, защото от 4-те мандата единствено един е извоюван от достоверен локален политик, останалите трима са парашутисти от центъра. На процедура Видин има единствено 1 същински собствен депутат.

И тъкмо това е огромният проблем с политическото посланичество в България. Макар че де юре 198 депутати са от провинцията, множеството от тях де факто са софийски парашутисти. Те са спуснати от централите в София и това постоянно става макар волята на локалните партийни структури и провокира кавги, които водят до загуба на избор и изборни провали по места. Но за софийската централа е доста по-важно партийният водач и околните му да влязат, пък в случай че ще партията да потъне.

На процедура София има не 42, а най-малко 200 мандата. Когато някой политик пристигна в София от провинцията, той се окопава вечно и скоро не помни от кое място е пристигнал. Ако поведе листа, постоянно тя не е там, откъдето е тръгнал. Нито пък, откъдето е минал. На едни избори той води листа в Силистра, на идващите в Благоевград, на трети – във Варна. Докато локалните хора му запомнят физиономията, и към този момент го няма, изместен е да опложда различен регион със своята депутатска мъдрост. Самите водачи на партиите са предпазени от произвола на преференциите, само че за двойно подсигуряване водят по 2 листи. Ако водачът влезе на 2 места, нищо не пречи едното да се осребри. Не че нещо загатвам, само че на последните избори по 2 листи водеха трима от ГЕРБ, двама от Политическа партия, двама от Българска социалистическа партия, един от Демократична България и цели шестима от Има Такъв Народ. Имаме нов връх!

Защо са ѝ на Има Такъв Народ цели 6 двойно подсигурени водачи? Оставям го на въображението на уважаемия четец, с цел да избегна правосъдните каузи. Интересен абсурд – за двуженство съдят, а за двурайонство не, единствено завиждат. Това заслужено ли е? Разбира ли партийният водач обидата на прелъстените и изоставените региони? Пардон, постоянно това не е засегнатост, а наслада.

Както споделих, който написа листите, той постоянно печели, а листите се пишат в София. Затова най-прецакана е постоянно провинцията. От друга страна, самата София все не може да откри своята синя същина.

Все нещо ѝ пречи. Какво е то? Спомням си, че преди години в моя 24-и софийски регион Движение за права и свободи взе 1 мандат с едни мижави 1000 гласа, а ДСБ не взе нито един с цели 20 000. Просто не мина бариерата в народен мащаб.

Това се случва постоянно при сините, чийто партиен живот наподобява на виенско колело, а в последно време и на влакче на ужасите, само че най-малко не скучаят. Този забавен живот те дължат напълно на своята обичана партийно-листова изборна система.

Като споделям, че тази система им е обичана, имам поради единствено множащите се посредством пъпкуване сини водачи. Сините национални маси желаят напълно друга система и това лъсна на референдума през 2016 година Сега последното синьо партийно преобразяване, наречено Демократична България, отново е застрашено да изпадне, защото Политическа партия ще им дръпне вота. След което и Политическа партия ще угасне като свещичка напразно, и след това хайде още веднъж да строим следващия храм на верния цивилизационен избор…

Но в случай че вотът не бе партийно-листов, а мажоритарен, Политическа партия не би могла по този начин ненадейно да възникне от нищото. Синята партия щеше да е една и нейният гласоподавател нямаше непрекъснато да върти очи, търсейки нова фуста, след която да кръшне. Столичани така и така обичат измененията, другояче нямаше да се преселят тук. Но партийно-листовият избор ги трансформира в непрекъснато търсещи политически  нимфомани, а софийската политика се обрича на хронична неудовлетвореност, която тласка страната от избори на избори и отново на избори.

И в умозаключение, София няма дълго да е прецакана с броя на мандатите. Още на по-следващите парламентарни избори тя ще разполага с 53 депутати, а Видин единствено с 2-ма. Само да изчака някакви си 5-6 месеца…

Валери Найденов ,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР